Zemiaky majú najvyššiu koncentráciu glykoalkaloidov. Varením zemiakov sa množstvo glykoalk. Zníži len o niekoľko percent. Ich vyprážanie pri 300 Faren nemá vôbec žiadny účinok, pri 410 Faren môže znížiť glykoalkaloidy o 40%. Pečenie a iné spôsoby varenia však množstvá výrazne neznižujú . Štúdie ukázali, že už 1 miligram glykoalk. Na kg telesnej hmotnosti môže byť toxický a už 3 miligramy na kg môžu byť smrteľné. FDA stanovuje, že glykoalkaloidy v zemiakoch nemôžu prekročiť 91 miligramov na libru. Zemiakové lupienky (jedno vrecko) obsahuje zhruba 2,7 až 12,4 miligramov glykoalkaloidov. Toto malé vrecko stačí, aby glykoalkaloidy dosiahli úroveň toxicity u 26kg dieťaťa. Zemiaky sú jedným s najvyšších potravín bohaté na oxaláty. Láska k hranolkám = epidémia deravého čreva a následne autoimunitné ochorenia. V ovocí a zelenine sú stovky zlúčenín a ani nevieme, čo mnohé z nich robia v ľudskom tele. Vieme, že lektíny a saponíny môžu spôsobovať presakovanie čriev a môžu poškodiť bunkové membrány, geitrogény narúšajú funkciu štítnej žľazy, polyfenoly sú estrogénne a odstraňujú železo a salicyláty môžu spôsobiť príznaky podobné alergii. Oveľa viac prírodných pesticídov je prítomných v rastlinách a neexistujú štúdie na ľuďoch, ktoré by poznali ich všetky účinky. Keď vezmeme do úvahy neustále sa zväčšujúce veľkosti ovocia a zeleniny spolu s ich celoročnou dostupnosťou, je jasné, že týchto prírodcných pesticídov dostávame do nášho tela čoraz viac a môžu negatívne ovplyvniť naše zdravie. To môže byť dôvod, prečo evidujeme čoraz viac poškodených čriev a autoimunitných ochorení.