Budovanie svalstva je komplexný proces proteínovej syntézy. Bielkoviny, ktoré skonzumujeme sa pri procese trávenia rozdelia na 21 jednotlivých aminokyselín a z toho telo syntetizuje nové bielkoviny podľa potreby. Dôležité však je vedieť, že bielkoviny nie sú rovnaké a niektoré ponúkajú telu viac vstrebateľných aminokyselín ako iné.
V bielkovinách je rozdiel pri ich vstrebateľnosti. V prírode nie je nič 100% vstrebateľné. Jedine ako dostaneme 99% vstrebateľné aminokyseliny je, že ich pomocou novodobej technológie biologickej fermentácie prispôsobíme ľudskej proteínovej syntéze v správnom množstve. Bielkoviny v prírode nemajú tento pomer aminokyselín čo ich tiež rozdeľuje z hľadiska vstrebateľnosti. Najanabolickejšie bielkoviny z jedla sú celé vajcia. Tie sú 48% vstrebateľné. Za nimi nasleduje mäso a ryby (38%), tvrdé syry (32%), servátkový a caseínový proteín (16-18%) a vegánske bielkoviny (menej ako 14%).
My sme ale vytvorili esenciálne aminokyseliny, ktoré sú 99% vstrebateľné a telo využije takmer všetky pre budovanie nového svalstva. Toto je PRO8.
Štúdie
- 10-15% esenciálnych aminokyselín bolo vstrebaných do krvného obehu po konzumácií kaseínového a servátkového proteínu
(Ingestion of casein and whey proteins result in muscle anabolism after resistance exercise. Kevin D. Tipton et al. Med SCI Sports Exerc. 2004 Dec.) - SON FORMULA – 99% vstrebateľnosť (Luca-Moretti M. Comparative study of subjects Net Nitrogen Utilization NNU while receiving SON, or egg protein or its protein amino acid formula. Advances in Therapy, 5:280-89, 1992.)
- Bielkoviny sa neukladajú do tuku (www.jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/1550-2783-11-19)
- HISTIDINE – aminokyselina. Je iba 8 esenciálnych aminokyselín, histidín sa tam nenacházda (https://academic.uop.com/nutritionreviews/article-abstract/14/8/232/2659898?redirectedFrom=PDF)
- EAA spôsobujú proteínovú syntézu 10 g esenciálnych aminokyselín stimuluje anabolickú odpoveď tela, bez toho aby bol organizmus vyhodený z fastingu. 10 g EAA, ktoré obsahujú 1,8 g leucínu je dosť na to, aby stimulovali maximálnu svalovú proteínovú syntézu a nevyhodilo telo z fastingu, ale zároveň leucín mal vplyv na autofagiu. (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20844186)